KanguLUM logo

Legyen olyan lámpád, amilyenre mindig is vágytál. Készítsd el magad!

A foglalkozásokon készíthetsz csillárt, asztali lámpát, hordozható lámpát, pótolhatsz hiányzó búrát, felújíthatsz...Mindezt saját elképzeléseid, igényed, ízlésed szerint. Több típusból is választhatsz, melyek bármelyike néhány alkalom alatt elkészül.

A technikát, az alapanyagokat és az eszközöket a műhelyben készen kapod, de az ötletet, elképzelést neked kell hoznod, vagy itt kitalálnod. Mindenben kapsz segítséget. A lényeg, hogy ami itt elkészül, az ne egyszerűen egy lámpa legyen, hanem tényleg a Te Lámpád! Máris kezdheted az ötletelést!

A foglalkozások ára: 6500 Ft/ alkalom , ehhez jön még az anyagköltség, mely lámpánként eltérő. Mindenről részletes információt találsz, ha elolvasod a tájékoztatót.

Milyen lámpákat készíthetsz?

4 alaptípusból választhatsz:

1. típus: gömbölyded / tojásdad fények

Ez a típus rejti magában a legtöbb variációs lehetőséget. Lehet asztali,vagy függeszthető hangulatfény, mennyezeti központi világítás. A felület és a minta csak rajtad múlik.

2. típus: cikkelyes urchina lámpák

Ezek elsősorban asztali hangulatvilágítás kategóriába esnek. Több-kevesebb cikkelyből épülhetnek. Ezt talán a legegyszerűbb elkészíteni, indításnak jó választás lehet.

3. típus: poliéder lámpák

Dodekaéder, vagy ikozaéder alakú lámpák. Funkció szerint lehet asztali hangulatvilágítás, vagy mennyezeti központi világítás mérettől és felülettől függően.

4. típus: hordozható kézilámpák

Kis elemes lámpások, kizárólag hangulatfény. Gyerekeknek éjjel-fény, csajoknak partikellék, vagy csak egyszerűen otthonod dísze. Könnyű elkészíteni.

Mennyibe kerül egy lámpát elkészíteni?

Ez attól függ, milyen lámpát készítesz. Az egyes lámpatípusoknak különböző az idő és alapanyag igényük. A fent felsorolt lámpák átlagosan 2-4 alkalom alatt elkészülnek. Hogy pontosan melyik hány alkalmat és mennyi alapanyagot igényel, arról kicsit lejjebb olvashatsz részletesebben.

A foglalkozások ára: 6500 Ft/ alkalom

Ez magában foglalja a két órás foglalkozást oktatással, az eszközhasználatot (fúró, csiszoló, vágó szerszámok,ecset, biztonsági felszerelések, kesztyű, védőszemüveg...stb) és bizonyos alapanyagok és díszítőanyagok ( dekor-filc, szalagok, színező-és felületkezelő anyagok, ragasztók...stb) használatát.

Ehhez jön még az alapanyagköltség, ami mérettől és típustól függően eltérő. Fix költség: az elektromos szerelék. Ezt biztonsági okokból minden esetben én készítem el neked, típustól függetlenül: 2000 Ft

Most jön a részletes ismertető az árakról típusonként:

1. típus: gömbölyded / tojásdad fények

Ennél a típusnál először elkészítjük az alapgömböt, ami három alkalmat igényel:

 • szín és formaválasztás, alapréteg létrehozása
 • tartóréteg kialakítása műgyantával
 • felületi réteg létrehozása

Ezek kb. 1-1,5 órát igénylő feladatok, így marad idő az oktatásra ötletelésre és egy kis lassúskodásra- mivel először csináljátok, jól jön egy kis plusz idő. Ha viszont sietsz, nem tudsz rá 2-3 órát szánni, tudd, hamarabb is kész lehetsz, csak rajtad múlik. Az alkalmak akkor sem nem összevonhatóak ha gyors vagy, mert az egyes rétegek között min.24 órának el kell telnie. Fontos: Az első és második alkalom viszonylag gyors egymásutánban kell, hogy következzen. Legjobb, ha két egymás utáni napon jössz, de maximum 2 napot várhatsz a második réteggel.

Ha elkészült az alapforma, a lámpakészítés legjobb fázisához érkeztünk: a díszítéshez. Ez a választott mintától és egyéni sebességtől függően még egy-két alkalmat jelent.

Anyagköltség:

Három méretben készíthetsz gömböt vagy tojásdad formát a foglalkozáson, ezek alapanyagára különböző:

 • kicsi: 25-30 cm: 3000 Ft
 • közepes: 32-38 cm: 3800 Ft
 • nagy: 40-45 cm: 5500 Ft

( Tehát tegyük fel, egy hatalmas csillárt szeretnél készíteni viszonylag egyszerű díszítéssel: az 3+1 alkalom, alapanyagköltség és elektromos szerelés. Összesen: 12000 + 5500+ 2000= 19500 Ft)

2. típus: cikkelyes urchina lámpák

Ez a típus nem igényel munkafolyamat megszakítást. Az első órán elkezded a cikkelyek létrehozásával, utána összeillesztés, gyantázás, szerelés. A tempódtól függően 2-3 alkalom alatt biztosan elkészül.

Anyagköltség:

Készíthetsz 6-, illetve 8 cikkelyes urchinát, ezek alapanyagára minimálisan eltérő.

 • 6-os: 2500 Ft + a felületi papír, amit te választasz, vagy hozol (itt kb +1000 Ft-ra kell számítani)
 • 7-es: 2750 Ft + a felületi papír, amit te választasz, vagy hozol (itt kb +1300 Ft-ra kell számítani)
 • 8-as: 3000 Ft + a felületi papír, amit te választasz, vagy hozol (itt kb +1500 Ft-ra kell számítani)

Fontos: Ha urchina lámpát készítesz, már az első órán tudnunk kell, milyen mintájú felületet szeretnél létrehozni, hiszen már az első alkalommal dolgozol a választott papírral. Két lehetőség van: Vagy választasz a műhelyben található készletből. Vagy te magad vásárolsz/ hozol kedvedre való papírt. Ebben az esetben egyszer találkoznunk kell az óra előtt, hogy elmondjam, milyen méretű és típusú papírt igényel a feladat.

3. típus: poliéder lámpák

Ez a típus nagyon hasonló az előzőhöz, csak kicsit munkaigényesebb. Ez sem igényel munkafolyamat megszakítást, folyamatosan lehet vele dolgozni, szóval sok múlik a tempón. Becslésem szerint 3-4 alkalom kell a elkészítéséhez.

Anyagköltség:

Itt is két méret lehetséges:

 • kicsi: 28 cm, 3000 Ft + a felületi papír, amit te választasz, vagy hozol (itt kb +1500-2000 Ft-ra kell számítani, papírfüggő)
 • nagy: 40 cm, 4000 Ft + a felületi papír, amit te választasz, vagy hozol (itt kb +2000-3000 Ft-ra kell számítani, papírfüggő)

Itt is fontos: Már az első órán tudnunk kell, milyen mintájú felületet szeretnél létrehozni, hiszen már az első alkalommal dolgozol a választott papírral. Két lehetőség van: Vagy választasz a műhelyben található készletből. Vagy te magad vásárolsz/ hozol kedvedre való papírt. Ebben az esetben egyszer találkoznunk kell az óra előtt, hogy elmondjam, milyen méretű és típusú papírt igényel a feladat.

4. típus: hordozható kézilámpák

2 alkalom alatt biztosan elkészül, ha csak ezt csinálod. Érdemes viszont valamilyen nagyobb lámpa mellé választani, mert egyes fázisai könnyen, gyorsan elvégezhetők valamilyen másik tevékenység mellett. Így amíg elkészül egy nagy, párhuzamosan elkészülhet egy kicsi is.

Anyagköltség:
 • kicsi: 8cm: 2200 Ft
 • közepes: 10 cm: 2500 Ft
 • nagy: 12 cm: 2900 Ft

Az anyagköltség ennél a típusnál tartalmazza az elektromos részt is (a LED-ek, vezeték és elemtartó együttesét 2 db ceruzaelemmel felszerelve). Bigyókat a díszítéshez nem árt, ha már most elkezded gyűjtögetni!

Hogyan lehet jelentkezni?

Írj egy e-mailt a kangulum@gmail.com e-mail címre. A subject mezőbe írd, hogy
"jelentkezés műhelyfoglalkozásra".

Írd meg, milyen időpontokban érsz rá és milyen lámpát szeretnél készíteni. Ha több esélyes is van, vagy nem tudsz dönteni, azt is írd meg, ez segít nekem a felkészülésben. Kérlek add meg a telefonszámodat is, hogy egyeztetés miatt fel tudjalak hívni, ha szükséges.

A jelentkezés folyamatos. Mindenki a saját egyéni ütemezése szerint dolgozik, amit az első órán közösen alakítunk ki. Előfordulhat, hogy amikor jelentkezel éppen nincsen szabad hely. Ebben az esetben meg kell várnod, míg valaki elkészül a lámpájával és felszabadul egy hely, de ez általában hamar bekövetkezik.

Vannak csendesebb időszakok, amikor a szakkör szünetel (ünnepek, üdülési időszakok). Ha pont ilyen periódusban jelentkezel, lehet, hogy várnod kell egy kicsit, amíg összegyűlik elegendő jelentkező (min. 3 fő) a szakkör újraindításához. Ha gyorsítani szeretnél a folyamaton, toborozhatsz te is társakat. Így olyan emberekkel alkothatsz együtt, akiket ismersz és az egyeztetés is egyszerűbb.

Kik jelentkezhetnek?

Bárki, aki elmúlt 16 éves és elég eltökéltnek érzi magát egy (vagy több) lámpa elkészítéséhez. Tudnod kell, hogy a foglalkozások során veszélyes anyagokkal is fogunk dolgozni (műgyanta, fúró- csiszológép...) persze mindenben segítek, de sokszor fontos a biztos kéz és a védelem.

Ha babát vársz, vagy lehetséges, hogy babát vársz, talán nem ez a legalkalmasabb időpont, hogy elkezdj lámpázni, mert olyan anyagokat is használunk (pl. a műgyanta, egyes ragasztóanyagok), melyeknek gőzei ártalmasak lehetnek a magzatra. Ha mégis nagyon szeretnél jönni, jelezd és megbeszéljük, milyen típusok jöhetnek szóba, ill. milyen fázisokat kell kihagynod (ezeket majd én elkészítem helyetted). Végül is minden lámpatípusnál egy olyan alkalom van csak, amin nem vehetsz részt.

Mikor kell fizetni?

Fizethetsz alkalmanként is, vagy előre több alkalmat, ahogy neked kényelmesebb. Minden lámpa megkezdésénél az első órán ki kell fizetned az adott lámpához tartozó anyagköltséget. Ha számlát kérsz, kérlek szólj előre.

Ha úgy érzed több lámpát is szeretnél készíteni, érdemes 10 alkalmas bérletet vásárolnod: 30000 Ft. A tapasztalatok azt mutatják, hogy tíz alkalom alatt - mivel párhuzamosan tudsz dolgozni rajtuk- 3 nagyobb lámpával is elkészülhetsz.

Kedvezmények:

Ha ketten (vagy többen) egyszerre jelentkeztek, mindketten kaptok 50% kedvezmény az első órából. Ha már régebb óta jársz és hozol egy új embert, a kedvezmény akkor is érvényes: mindketten kaptok egy 50%-os órát.)

Ha ketten (vagy többen) egyszerre vásároltok bérletet, a bérleteitek kedvezményes ára: 27000 Ft

4-5 fős csoportok együttes jelentkezése esetén további kedvezményekre lehet számítani. Ez ügyben írjatok a kangulum@gmail.com címre.

Mikor és hol vannak az órák?

A foglalkozások 2015 januárjától minden héten hétfőn és kedden vannak, délutánonként 17-20 óráig tartanak. Sűrűbb időszakokban ez kiegészülhet egy közösen megbeszélt nappal. Az órákon való részvételhez minden esetben előzetes bejelentkezés szükséges. Ez a turnus tavaszig tart (március- április). Akkor egy vérható költözködés miatt egy darabig szünetel majd a szakkörözés.

Ha többen jelzitek, hogy hétvégi időpontnak jobban örülnétek, esetenként az is megoldható. Egy-egy alkalommal maximum 5 főnek tudok helyet biztosítani.

Az órák a KanguLUM műhelyben vannak: 1084 Bp. Német u. 10.

Írj bátran, ha bármi kérdésed van!

Kaszanitzky Anna
kangulum@gmail.com